Au fost aprobate taxele de studii la USMF „Nicolae Testemițanu” pentru anul universitar 2022-2023
- vizualizări: 13669
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a redus taxa de studii pentru programul de licență Tehnologie radiologică de la 32,2 mii de lei la 19,3 mii de lei pentru anul universitar 2022-2023.
Neschimbate au rămas taxele pentru studii superioare integrate la programul Medicină, în mărime de 30,1 mii lei, la Farmacie – 30,5 mii lei și la Stomatologie – 33,1 mii lei. Taxa pentru studii superioare de licență la programul Optometrie rămâne 32,2 mii lei, iar la Asistență medicală generală și Sănătate publică – de 19,3 mii lei.
De asemenea, au fost stabilite taxe pentru noile programe superioare de studii ce vor fi lansate în acest an. Astfel, pentru programul de licență – Fiziokinetoterapie și reabilitare taxa de studii constituie 21,6 mii lei, iar pentru programele superioare de master: Optometrie clinică – 24 mii lei, Nutriție umană și Sănătate mintală publică – 19,3 mii lei.
Informația a fost prezentată de către Victoria Craveț, prorector pentru activitate economico-financiară a USMF „Nicolae Testemițanu”, în cadrul ședinței Senatului universitar din data de 21 aprilie curent. „Decizia de a menține taxele de studii la nivelul anilor anteriori pentru cetățenii moldoveni a fost determinată de criza economică și geopolitică din regiune. Totodată, la stabilirea taxelor de studii s-a ținut cont de câțiva indicatori: cheltuielile calculate pentru orele prevăzute de programul de studii, numărul de studenți în grupe, nivelul de dotare a bazelor clinice unde este efectuată instruirea studenților ș.a.”, a subliniat prorectorul.
Taxa de studii pentru programul de master științific Tehnologii moleculare în sănătate a rămas neschimbată – în mărime de 19,3 mii lei, iar taxa de studii pentru programul de master Management în sănătate publică va constitui în acest an 24,2 mii lei.
De asemenea, nu s-au modificat taxele de studii pentru predarea în limbile engleză și franceză pentru cetățenii Republicii Moldova, care și-au făcut studiile peste hotare. Predarea pentru aceste categorii de studenți a fost introdusă la solicitările venite din partea cetățenilor din diasporă, și care, respectiv, necesită aplicarea unor costuri suplimentare ce țin de salarizarea cadrelor didactice. Astfel, pentru programele: Medicină – a fost menținută taxa de 41,7 mii lei, Farmacie – 40,9 mii lei, Stomatologie – 45,5 mii de lei (inclusiv pentru manoperele practice), Optometrie – 41,7 mii lei și Asistență medicală generală – 27,7 mii lei.
La fel, rămâne neschimbat cuantumul taxelor de studii pentru programele superioare de doctorat: în anul I – 18,7 mii lei și în anul II – 15,7 mii lei. Nemodificate au rămas taxele pentru studii postuniversitare în rezidențiat: pentru Medicină și Farmacie – a câte 27,4 mii lei, pentru Stomatologie – 31 mii lei, precum și pentru studii postuniversitare în secundariat clinic: Medicină – 27,4 mii lei și la Stomatologie – 31 mii lei.
Notăm că taxa de înscriere la concursul de admitere pentru studii superioare de licență și integrate, precum și pentru rezidențiat, secundariat clinic și doctorat, la fel, rămâne neschimbată – în mărime de 100 de lei. Candidaţii cu statut de copii rămaşi fără ocrotire părintească și cei cu grad de dizabilitate sever şi accentuat sunt scutiți de plata taxei de înscriere la concurs.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii