Direcțiile de reformare a sistemului farmaceutic din perspectiva parcursului european al Republicii Moldova
- vizualizări: 1432
Direcțiile de reformare a sistemului farmaceutic din perspectiva parcursului european al Republicii Moldova au constituit subiecte de discuție la o conferință științifico-practică organizată de Catedra de farmacie socială „Vasile Procopișin” a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.
Forumul științific a fost organizat în data de 28 aprilie curent, în format mixt, în memoria a două personalități marcante în domeniul farmaceuticii autohtone: profesorul universitar Vasile Procopișin – cunoscut drept Patriarhul farmaciei moldave, doctor habilitat în științe farmaceutice, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, și conferențiarul universitar Nadejda Ciobanu, doctor în științe farmaceutice.
În deschiderea manifestării, conferențiarul universitar Stela Adauji, șefa Catedrei de farmacie socială „Vasile Procopișin”, a accentuat că lucrările conferinței vor genera rezultate frumoase, ce vor fi aplicate ulterior în vederea sporirii asistenței și acordării serviciilor farmaceutice de calitate, pentru integrarea în UE a sistemului farmaceutic – parte componentă a sistemului național de sănătate.
Prim-prorectorul Olga Cernețchi, prorector pentru activitate didactică, a venit cu un mesaj de recunoștință față de predecesori, care, după obținerea independenței, au conștientizat vectorul european de dezvoltare, în primul rând al învățământului medical și farmaceutic. Astfel, în anul 1992, universitatea noastră în asociere cu Ministerul Sănătății, au implementat studiile prin rezidențiat – formă de instruire postuniversitară – o premieră pentru țările din spațiul postsovietic. Pe parcursul anilor, au fost racordate la rigorile UE: legislația în domeniu, programele de învățământ și procesul educațional. „Aderarea la UE impune modificarea și implementarea legislației, inclusiv în domeniul farmaceutic. Chiar dacă pe parcurs au fost operate unele modificări în legislația de profil, mai sunt necesare și alte acțiuni ce țin de restructurarea sistemului farmaceutic, responsabilizarea socială atât a farmaciștilor, cât și a întregului sistem, sporirea prestigiului profesiei de farmacist în societate ș.a.”, a afirmat prim-prorectorul Universității.
În altă ordine de idei, profesorul Olga Cernețchi a remarcat că majoritatea celor care au cunoscut cele două somități, le sunt recunoscători pentru inițierea în profesie și pentru parcursul lor profesional, accentuând că dacă vrei să îți faci un viitor, trebuie să cunoști bine istoria.
„Sunt mândru că am avut ocazia să lucrez cot la cot cu Vasile Procopișin, cel mai longeviv decan al Universității, de la care am preluat multe lucruri frumoase din experiența de-o viață a Domniei Sale. La rândul său, Nadejda Ciobanu a promovat și a semănat printre studenți respectul pentru profesie și istoria farmaciei”, a menționat conferențiarul universitar Nicolae Ciobanu, actualul decan al Facultății de Farmacie. Totodată, a subliniat că actualii studenți vor implementa în viitorul apropiat noile direcții de reformare a sistemului farmaceutic din țară.
În opinia lui Ion Zgîrcu, președintele Asociației Farmaciștilor din Republica Moldova, tema conferinței este una actuală, parcursul european fiind direcția spre care ne îndreptăm, iar sistemul farmaceutic trebuie să se adapteze la noile cerințe. „În acest context, salutăm prezența colegilor din România, de la care vom prelua experiența în domeniu și vom discuta perspectivele de dezvoltare ulterioară”, a adăugat liderul AFRM.
Ion Dodon, președintele Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), a accentuat că organizatorii conferinței și-au propus să abordeze o temă de actualitate pentru dezvoltarea sistemului farmaceutic din Moldova, în contextul integrării europene. „Avem o colaborare strânsă cu Catedra de farmacie socială, cu Universitatea în general și cu membrii comisiilor de specialitate. O acțiune pe care trebuie să o realizăm împreună este sistemul informațional E-rețeta, aflat la etapa de elaborare la moment, acest sistem fiind implementat aproape în toate țările membre ale UE. Acesta va oferi comoditate pentru pacient, va facilita munca medicului și a farmacistului, precum și va contribui la disciplinarea și responsabilizarea tuturor subiecților implicați în proces”, a conchis reprezentantul CNAM.
Evenimentul a reunit peste 240 de farmaciști, inclusiv de la facultățile de farmacie din România și Ucraina, și specialiști în domenii conexe. Participanții au avut posibilitatea să prezinte rezultatele cercetărilor științifice obținute pe parcursul ultimilor doi ani de activitate și să realizeze un schimb de experiență și de idei noi pentru dezvoltarea practicii farmaceutice.
Conferința științifică comemorativă a fost organizată cu suportul Decanatului Facultății de Farmacie a USMF „Nicolae Testemiţanu” în parteneriat cu Disciplina de Management, Marketing și Legislație Farmaceutică a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, România, și Asociația Farmaciștilor din Republica Moldova.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii