LIVE: Dotarea USMF „Nicolae Testemițanu” cu un scaner performant – sistem de imagistică digitală – proiect realizat și finanțat de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României
- vizualizări: 186
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova organizează evenimentul de dotare a Catedrei de morfopatologie cu un scaner performant Pannoramic – sistem de imagistică digitală a lamelor histologice, citologice și imunohistochimice – un proiect realizat și finanțat de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României.
Acțiunea va avea loc în data de 17 noiembrie 2023, în incinta Blocului didactic nr. 1 „Leonid Cobâleanschi” (str. Nicolae Testemițanu, 27), Laboratorul histopatologic al Catedrei de morfopatologie (biroul nr. 109), începând cu ora 10:00.
La eveniment vor participa secretarul de stat al DRRM Adrian Dupu, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorul Emil Ceban; prorectori, membrii Catedrei de morfopatologie, șefi de catedre, studenți și medici rezidenți.
Echipamentul va fi utilizat atât în calitate de scaner cu diapozitive întregi, cât și cu vizualizare live. Imagistica digitală produce imagini ale lamei, folosind un software ce permite utilizatorilor să examineze lama în întregime sau o porțiune și să mărească imaginea la o rezoluție înaltă. Imaginile lamelor pot fi stocate pe un server și creată o lamotecă digitală, ce fa eficientiza procesul de studii și cercetare în domeniul morfopatologiei, dar și a altor discipline.
Avantajele acestui scaner performant sunt: scanarea totală sau parțială a lamei cu câmp luminos; vizualizarea imaginilor lamelor scanate pe orice computer și de un număr nelimitat de studenți în același timp, fapt ce facilitează dialogul și studierea în grup; elimină necesitatea de creare și menținere a laboratoarelor cu lame de microscop; lamele pot fi pregătite din cele mai bune exemplare histologice, citologice și imunohistochimice în scop didactic și pentru cercetarea contemporană; dispare necesitatea de a pregăti mai multe seturi de lame pentru învățare; permite schimbul de lame între universități, astfel, încât o bibliotecă de lame de înaltă calitate poate fi dezvoltată rapid cu costuri minime și poate include lame ce ar fi dificil sau imposibil de pregătit local (cum ar fi lamele cu colorații imunohistochimice specifice, reprezentând bolile rare în Republica Moldova ș.a.). Totodată, sistemul permite identificarea cazurilor folosind coduri de bare, astfel datele cu caracter personal sunt protejate, dispune de setări flexibile pentru diferite proprietăți ale țesuturilor și o gamă largă de rezoluții a imaginii.
Valoarea scanerului constituie circa 60 de mii de euro.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii