Medici-rezidenți vor putea activa împreună cu echipa „Medicii fără Frontiere”
- vizualizări: 1715
Medici-rezidenți de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova ar putea activa împreună cu echipa Organizației „Medici fără Frontiere” (MFF), care în această perioadă se află în zona de frontieră moldo-ucraineană Palanca. Cu o astfel de inițiativă a venit Elsa Boudsocq, responsabilă de activitatea financiară și resurse umane la MFF, care a avut o întâlnire cu rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorul Emil Ceban, și prorectorul pentru activitate socială, Marcel Abraș, în data de 18 martie.
Elsa Boudsocq a menționat că, la acest moment, fluxul de refugiați ucraineni este mai mic, însă pentru o eventuală necesitate mai mare de servicii de asistență medicală, ar fi binevenit suportul USMF „Nicolae Testemițanu” și anume al medicilor-rezidenți de la specialitatea Medicină de familie.
Rectorul a salutat propunerea delegatului MFF, dar a opinat că acest subiect trebuie discutat cu Ministerul Sănătății al Republicii Moldova și cu medicii-rezidenți de la această specialitate, pentru a analiza disponibilitatea și posibilitățile tinerilor doctori de a participa la acest proiect.
În acest context, luni, 21 martie, a avut loc o ședință a delegaților MFF cu medicii-rezidenți eligibili pentru acțiunea umanitară la hotar cu Ucraina. Reprezentanții străini au menționat că la prima etapă vor fi identificate persoanele voluntare ce vor dori să activeze împreună cu MFF. Acestea vor crea un grup de rezervă de medici care vor ar putea fi contactat în caz de necesitate. MFF va asigura transportul și cazarea la toate punctele de frontieră. La fel, este prevăzută o indemnizație financiară pentru activitatea de voluntariat. Medicii-rezidenți vor activa la punctele de frontieră cât timp doresc și se vor putea retrage din activitatea de voluntariat oricând.
Axel Adolfo, medic urgentist la MFF a explicat medicilor-rezidenți în ce va consta misiunea lor la frontieră: „Scopul vostru va fi de a contacta direct cu refugiații și de a asigura legătura dintre pacienți și doctori. Nu veți fi singuri în această poziție, veți fi mereu însoțiți de un medic sau asistent medical”, a asigurat doctorul.
Medicii-rezidenți care doresc să devină membri ai grupului de suport MFF pot telefona la +373 686 24709 sau să scrie un mesaj la adresa de e-mail: msff-moldova-eadmin@paris.msf.org
„Medici fără frontiere” este o organizație neguvernamentală umanitară internațională, care desfășoară proiecte de asistență medicală în regiuni afectate de conflicte armate și epidemii. Echipa MFF a sosit la punctul de frontieră Palanca chiar în primele zile de război în Ucraina, unde a prevăzut o instituție medicală, o farmacie și o echipă de psihologi.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii