Studiu privind procesul de gestionare a deşeurilor rezultate din activităţi medicale
- vizualizări: 2091
În perioada 1 octombrie 2021 – 30 septembrie 2022 este derulat proiectul de cercetare „Studiu privind procesul de gestionare a deşeurilor rezultate din activităţi medicale în Republica Moldova”. Proiectul este implementat de Disciplina de epidemiologie și Disciplina de igienă din cadrul Departamentului Medicină Preventivă (DMP) al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în parteneriat cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Asociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldova și Societatea Igieniștilor din Republica Moldova, cu susținerea financiară a Fundației Soros Moldova.
Scopul proiectului constă în evaluarea şi analiza procesului de gestionare a deșeurilor rezultate din activitatea medicală (DRAM) întru armonizarea practicilor existente şi reducerea riscurilor acestora pentru pacienţii şi angajaţii instituţiilor medicale, mediul ambiant şi sănătatea populaţiei.
În cadrul proiectului va fi analizat cadrul normativ privind gestionarea deșeurilor medicale în Republica Moldova și vor fi studiate practicile actuale de gestionare a deșeurilor rezultate din activitatea medicală în instituțiile medico-sanitare publice și private. De asemenea, vor fi evaluate capacitățile instituțiilor medicale în gestionarea deșeurilor medicale, riscurile posibile, mecanismele existente de neutralizare, nimicire și reciclare a deșeurilor medicale și vor fi elaborate recomandări privind armonizarea cadrului legal și a practicilor de gestionare a deșeurilor medicale, inclusiv în perioada epidemiei SARS-CoV-2.
Beneficiari ai proiectului sunt specialiștii din centrele de sănătate publică și instituțiile medico-sanitare din țară care acordă asistență medicală, inclusiv în pandemie și, indirect, populația Republicii Moldova. De asemenea, rezultatele proiectului vor contribui la dezvoltarea profesională a studenților și a medicilor-rezidenți.
În opinia Luminiţei Guţu, conferenţiar universitar la Disciplina de epidemiologie, DMP al USMF „Nicolae Testemiţanu”, studiul este actual, în special în contextul epidemiei provocate de virusul SARS-CoV-2. „În prezent a sporit volumul de deșeuri infecțioase provenite din utilaj medical, din laboratoare și centre de carantină și izolare, inclusiv elemente ale echipamentului de protecție individuală: măști, respiratoare, halate de uz unic, salopete ș.a., ce pot avea consecințe grave asupra mediului și a sănătății umane. O gestionare deficitară a deșeurilor poate pune în pericol personalul medical, angajații care gestionează deșeurile medicale, pacienții și familiile acestora, precum și populația care locuiește în preajma instituțiilor medico-sanitare. În plus, tratarea sau eliminarea necorespunzătoare a deșeurilor respective poate duce la contaminarea mediului”, consideră conferențiarul.
Rezultatele proiectului se vor reflecta în acțiuni de îmbunătățire a gestionării deșeurilor rezultate din activități medicale, identificare și reducere a riscurilor pentru pacienți și personal medical, precum și pentru mediul înconjurător și sănătatea populației în ansamblu.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii